De gemeenteraad van Heist stemde gisteravond in met de verdeelsleutel van 10,43% die voor de gemeente Heist-op-den-Berg voor het jaar 2015 in acht zal worden genomen bij het berekenen van de gemeentelijke dotatie aan de hulpverleningszone Rivierenland.

Vanaf 1 januari 2015 wordt de brandweerhervorming realiteit. Heist-op-den-Berg zal dan behoren tot de grotere brandweerzone Rivierenland. De nieuwe brandweerzone wordt deels door de federale en deels door de lokale overheid gefinancierd. De 19 gemeenten die de brandweerzone vormen hebben na lange beraadslagingen een akkoord bereikt over een verdeling van de kosten. Hierbij werd rekening gehouden met o.a. inwonersaantal, grootte van het grondgebied, aanwezige risico’s, e.d.

Heist-op-den-Berg neemt dus 10,43% van de kosten voor zijn rekening. Dat houdt in dat de gemeente in 2015 aan de brandweerzone een toelage van 1.618.000 euro zal uitkeren. Voor de gemeente betekent dit een aanzienlijke stijging van de kosten voor brandweer.

Maar het Heistse bestuur vindt deze meeruitgave de moeite waard, op voorwaarde tenminste dat er een uitgebreide brandweerdienstverlening tegenover  staat. De gemeente eist in ruil voor deze royale toelage een volledige brandweerpermanentie, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7, en de garantie van het behoud van een volwaardige en permanente ambulancedienst die kan uitrukken voor dringende geneeskundige hulpverlening.

Op deze manier komt er een einde aan de lange aanrijtijden. Ambulanciers die snel ter plaatse zijn kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Brandweerlui die tijdig ter plekke zijn, kunnen vaak uitslaande branden vermijden.

Binnen de zone worden er afspraken gemaakt over aanvaardbare aanrijtijden, de zgn. service level agreements.  Het gemeentebestuur is ervan overtuigd dat wanneer deze aanrijtijd binnen de zone onder de 12 minuten gebracht kan worden, er in Heist levens gered gaan worden. Wat mag een mensenleven kosten? Het bestuur is van mening dat het belastinggeld van de Heistse inwoners niet beter besteed kan worden.